Besparingstips
Zuinig omgaan met energie en water is goed voor het milieu maar ook voor uw portemon-nee. Met onderstaande tips willen wij u ondersteunen in het bewust omgaan met energie en water.
E n e r g i e

01. Gebruik radiatoren alleen indien nodig. Dit geldt vooral in het voor- en najaar.

02. Stook gelijkmatig en verwarm alleen het (de) vertrek(ken) waar u warmte hebben wilt. Geopende deuren naar vertrekken waar warmte niet noodzakelijk of gewenst is, verslindt energie. Zo kan het terugdraaien van de temperatuur met 1 graad al een besparing van 6% op de energiekosten opleveren. De volgende temperaturen worden aanbevolen:
- woonkamer: 21°C
- logeerkamer: 15°C
- badkamer: 23°C
- hal of gang: 15°C
- kinderkamer: 20°C
- slaapkamer: 18°C
- keuken: 18°C
- eetkamer: 20°C
 
03. Zet pas een half uur voor het gebruik van de badkamer de radiator aan. Hoewel deze ruimte maar enkele malen per dag wordt bezocht, wordt deze veelal de gehele dag verwarmd.
04. Ingebouwde radiatoren versieren het aanzicht maar verwarmen slechter. Voor volledige benutting van de radiator dient deze geheel vrij gehouden te worden.
05. Lucht in radiatoren en leidingen belemmert de warmtedoorstroming. Wanneer de radiatoren borrelen dan is het tijd om ze te ontluchten. De in de radiatoren en leidingen aanwezige hoeveelheid lucht verhinderd dat het water goed door de verwarmingsbuizen kan circuleren. Hierdoor blijft het koud en loopt de stookkostenrekening op.
06. Een brievenbus in of naast de voordeur kan een bron van tocht en kou zijn, waardoor de warmte de gehele dag uit huis stroomt. Een tochtborstel of een kastje eromheen kan daarom veel energie verlies voorkomen.
07. Tijdens de donkere dagen staan gesloten gordijnen zo gezellig en ze hebben nog een goede isolerende werking ook. Laat ze echter niet over de radiatoren hangen. Van verwarmde ruiten heeft u geen profijt. Ook kunt u grote meubelstukken beter niet te dicht voor de radiatoren plaatsen.
08. Frisse lucht is goed voor de gezondheid en voor de energierekening. Droge lucht laat zich namelijk sneller verwarmen dan vochtige lucht. De buitenlucht is altijd droger dan de binnenlucht. Verstandig luchten is een kwestie van enkele minuten alle ramen en deuren openzetten. Als u dan de verwarming even uitzet scheelt dit energie t.o.v. een langdurige kleine luchtstroom.
09. Zet reeds enige tijd voor het slapen gaan de verwarming uit. Het vertrek behoudt nog langere tijd zijn warmte.
10. Wist u dat door de kieren bij ramen en deuren een kwart van de warmte in uw woning verloren kan gaan? Daarom: tochtstrips. Tochtstrips zijn isolatiekampioenen want de kosten zijn laag en het isolerende effect is enorm.
11. Als de gevels van uw woning niet geïsoleerd zijn kunt u toch energiebesparen. Zo kunt u radiatorfolie tussen de muur en de radiator aanbrengen. Die weerkaatst de warmte. Deze goedkope maatregel houdt al gauw een kwart van het warmteverlies via de muur tegen.
W a t e r
12. Het nemen van een bad is duur. Het water- en energieverbruik voor het nemen van een bad komt overeen met het verbruik voor het nemen van een douche gedurende 18 minuten. Aangezien een gemiddelde douchebeurt 6 minuten duurt kunt u drie keer douchen voor de prijs van een bad.
13. Maar ook tijdens het douchen valt er energie te besparen. Met een waterbesparende douchekop gebruikt u minder water bij het douchen. Omdat u warm water gebruikt bespaart u op zowel het water- als het gasverbruik. Gemiddeld nemen Nederlanders 275 keer per jaar een douche. De besparing van een waterbesparende douchekop kan dan oplopen tot in de duizenden liters.

Met een bad verbruikt u ongeveer 107 liter per keer; warm water bijvullen tussendoor niet meegerekend.

14. Afwassen onder de lopende kraan betekent steeds vers water, maar kost in tien minuten al gauw veertig liter warm water. Door met een afwasteiltje de vaat te doen kunt u ook hier op uw energieverbruik besparen want dit kost u slecht 10 tot 15 liter. De vaatwasser daarentegen gebruikt ongeveer 25 liter.
15. Als u voor het wassen van de auto gebruikmaakt van een emmer en spons zult u voldoende hebben aan 4 emmers (à 10 liter). Gebruikt u liever de tuinslang, dan kunt u uitgaan van een verbruik van tenminste 150 liter.
16. Nat scheren: Als u zich nat scheert, raden wij u aan de wastafel met water te vullen in plaats van het water te laten stromen.
17. Tanden poetsen: probeer eens de kraan alleen open te zetten als u uw tandenborstel uitspoelt. Daarmee voorkomt u dat water ongebruikt weg stroomt.
18. Kleding wassen: Tegenwoordig is voorwassen vaak niet meer nodig. Was zoveel mogelijk met een volle trommel. Nieuwe wasmachines gebruiken minder water dan oude apparaten. Bij de leverancier is het waterverbruik op te vragen.
19. Toilet spoelen: Traditionele stortbakken gebruiken per spoeling ongeveer 9 liter water. De moderne stortbakken hebben 7 tot 8 liter water nodig. De nieuwste variant stortbak is voorzien van een spaarknop die ervoor zorgt dat de spoeling wordt onderbroken.